Oprema otroških sob se precej razlikuje od opreme mladinskih sob. Najprej nam padejo v oči barve, ki so pri otroških sobah veliko bolj izrazite, včasih že kričeče. Otrok ima rad čim bolj žive barve, ki ga spodbujajo pri igri in tudi burijo njegovo domišljijo. Odraščajoči mladi ljudje pa od mladinskih sob pričakujejo kaj drugega. Predvsem želijo, da jim mladinska soba pomeni varen kraj, kamor se lahko umaknejo in uredijo svoje misli. Spet drugič jim mora služiti kot prostor za branje, pisanje in učenje.

Zelo pomemben del mladinske sobe je tudi postelja, ki mora biti dovolj velika in udobna. Poskrbeti je treba za nakup dobre vzmetnice, za katero naj vam ne bo žal denarja. Dober spanec je osnova za dobro počutje in zdravje vsakega človeka, kar velja še zlasti v dobi odraščanja. Od spočitosti in ravni energije je v mnogočem odvisen šolski uspeh šolarja, dijaka ali študenta. Sicer pa so mladinske sobe največkrat sestavljene iz sestavljivega pohištva, ki ponuja nešteto možnosti različnih kombinacij. Na ta način omogočijo posamezniku, da sestavi mladinsko sobo po svojem okusu in potrebah. Taka soba bo nosila tudi njegov osebni pečat. To je pri mladostnikih izjemno pomembno, ker želijo na vsakem koraku izraziti svojo osebnost in poudariti svojo drugačnost. Velikokrat izražajo že neko stopnjo revolucionarnosti in uporništva.

Tudi pri izbiri mladinskih sob imamo na voljo zelo različne materiale. Prednost dajmo predvsem naravnim materialom, kot je masiven les. Pomemben je tudi postopek izdelave in uporaba ekološko neoporečnih barv in lakov, ki niso škodljivi za zdravje. Pri izbiri mladinskih sob izbirajmo izključno kvalitetne materiale, ki so zdravju prijazni. Cena nam mora biti pri izbiri mladinske sobe drugotnega pomena. Za nakup mladinske sobe si vsekakor vzemimo dovolj časa in se pogovorimo z otrokom o njegovih željah, interesih in potrebah, ki bodo pomembno vplivali na odločitev, katero mladinsko sobo izbrati.