Na kaj vas asociira ortodont? Najverjetneje na številne zobne nepravilnosti oziroma bolezni. Slednje pa lahko torej zdravi samo nekdo, ki je končal dentalno medicino ter prestal še tri leta specializacije. Šele tedaj oseba namreč lahko postane specialist ortodont. Sicer pa je uradni naziv ortodontije čeljustna in zobna ortopedija.

Vsekakor pa ortodont po specializaciji svoje izobraževanje še zdaleč ne konča. Sledi namreč obvezno, kontinuirano podiplomsko izobraževanje. Izjemno pomembne pa so tudi same izkušnje, ki jih takšen strokovnjak pridobiva ne nazadnje tudi z izpolnjevanjem na seminarjih, z izmenjavo mnenj s kolegi in udeležbo na praktičnih delavnicah doma ter po svetu oziroma v tujini.

Ortodont ima pri svojem delu na voljo številne aparate

Dejstvo je, da ima ortodont opraviti s številnimi vrstami aparatov. Ti se med seboj razlikujejo tudi glede na samo vstavljanje, in sicer glede na to, kje je aparat nameščen. Glede na vstavljanje se delijo na snemne, kombinirane in nesnemne oziroma na fiksne.

Takšni aparati pa se delijo še naprej, in sicer glede na posamezne oziroma nekatere posebnosti lokov in nosilcev.

Glede na kaj se ortodont odloči za določeno obliko aparata

Za določeno obliko aparata, ki ga bo nosil pacient, se ortodont odloči glede na osnovo individualnega pregleda. Pri tem imajo ključno vlogo zagotovo tudi njegove izkušnje, na podlagi katerih se ne nazadnje oblikujejo tudi sama merila.

Sicer pa na izbiro aparata močno vplivata še ortodontova ocena pacientove pripravljenosti na sodelovanje ter njegova ustna higiena.

Večji napredek v  ortodontiji

Sorazmerno nov pojav v ortodontskem zdravljenju so pri nas tako imenovani mini vsadki. Njihova zelo velika učinkovitost pa se pokaže predvsem tedaj, ko si ortodont na primer želi s silo delovati na točno določeni zob oziroma na točno določeno skupino zob.

Ne nazadnje pa se ortodonti oziroma ortodontija vse pogosteje spogleduje tudi z estetiko. Najverjetneje ste že vsi slišali za estetsko ortodontijo. Zagotovo aparati na sploh vplivajo na pacientov videz. Predvsem starejši ljudje imajo željo po čim manj vidnem načinu zdravljenja svojih zob.